Anne Bland

Verikännyköistä Reilun kaupan puhelimiin

Näpräilen älypuhelintani valmiina ottamaan valokuvan tämän vuoden yhdestä vaihtoehto-Nobelin saajasta, kongolaisesta Dr. Denis Mukwegestä. Kiitospuheen jälkeen istun kuitenkin typertyneenä, pistäen kännykkäni vaivihkaa käsilaukkuuni.

Kongon sisällissota on riehunut jo 17 vuotta. Yli viisi miljoonaa ihmistä on kuollut ja satoja tuhansia naisia ja tyttöjä on raiskattu. Pelkästään Dr. Mukwegen sairaala on hoitanut ja operoinut yli 40 000 raiskauksen uhria, joista monet on silvottu puukoin niin pahasti, etteivät tule koskaan elämään normaalia elämää.

Moni on tietoinen Kongon vaikeasta tilanteesta. Onhan se ollut YK:n suurin operaatio: yli 20 000 rauhanturvaajaa ja noin kahdeksan miljardin euron budjetti. Se on kenties ollut myös YK:n epäonnistunein projekti. Kuinka moni esimerkiksi ajattelee kyseessä olevan vain heimojen välisen verisen sodan, johon moni naapurivaltio osallistuu myös?

Dr. Mukwegellä on sotaan toinen näkökulma. Kongon mineraalit ovat haluttua tavaraa elektroniikkateollisuudessa ja maan valtausta ei säädellä. Halvin ja nopein tapa saada kylien maat kaivosten haltuun on raiskata kylän äidit, vaimot ja tyttäret kyläläisten silmien edessä – himosta näissä akteissa ei ole kyse.

Yhä nuoremmat ja nuoremmat tytöt, jopa vauvat, joutuvat tänä päivänä raiskatuiksi. Sukuelinten silpominen varmistaa suvunjatkamisen loppumisen sekä perhe- ja kyläyhteisöjen lopullisen murenemisen, jolloin maiden haltuunotto on helppoa.

Dr. Mukwege toivoo Right Livelihood -palkinnon nostavan ihmisten tietoisuutta Kongon sodan oikeista syistä. Keskustellessamme iltajuhlassa kerroin järkyttyneenä kokevani syyllisyyttä siitä, että pöytälaatikosta löytyy useita vanhoja – muttei vanhentuneita – kännyköitä ja perheessä on pöytäkoneen lisäksi läppäreitä ja tabletteja. Uusi puhelin pitäisi taas saada… Kaikki tarvitsevat Kongon mineraaleja toimiakseen.

Dr. Mukwege ei kuitenkaan halua syyllistää kuluttajia, vaan toivoo tiedon leviämistä. Hän voi itse hoitaa vain näiden naisten haavoja niin kehon kuin mielen ja tunteidenkin saralla, mutta varsinaisia syitä ei hoida kukaan, ei edes YK. Maaliskuussa Addis Abebassa 11 Afrikan maan solmiman Kongon rauha-, turvallisuus- ja yhteistyösopimuksen toimeenpaneminenkin on ollut kivuliaan hidasta.

Keskustelumme jatkuessa herää ajatus kuluttajakampanjasta. Jos voimme ostokäyttäytymisellämme muokata kaakaon ja kahvinkin tuotantoa, miksemme voisi muuttaa myös kaivosteollisuutta Kongossa. Jos mineraalit kännyköissämme olisivatkin Reilun kaupan sertifioimia, tae inhimmillisistä oloista nyt lapsityövoimaa käyttävissä kaivoksissa olisi parempi ja Reilun kaupan lisä antaisi kyläyhteisöille mahdollisuuden rakentaa kouluja ja infrastruktuuria.

Koulutus on yksi tärkeimmistä aseista Kongon kaltaisissa maissa. Ihmisten ymmärrys jo omista perusoikeuksista on täysin olematon. Kun rahaa jäisi paikallistasolle ylikansallisten yritysten rahastuksen sijaan, löytyisi pojille ja miehille järkevämpääkin tekemistä kuin raiskaaviin sotilasjoukkoihin liittyminen.

Kestävä ja reilu kaivostuotanto on mahdollista, jos riittävän suuri osa ihmisiä niin haluaa. Jo nyt hollantilainen yhteiskunnallinen yritys, FairPhone, on saanut lähes 20 000 eettisen kännykän tilauksen. Vastaavaa aktiivisuutta toivoisin myös uudelta kotimaiselta puhelimelta, Jollalta.

Eniten kuitenkin toivoisin sitä, että jokaikinen älypuhelin, tabletti ja tietokonevalmistaja ottaisi Reilun kaupan mineraalit käyttöön. Vain siten kännyköissä tiukasti istuva veri voi pikku hiljaa lähteä pois.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Eipä tällaisestakaan sodasta ole yhtäkään uutista missään mainittu. Reilunkaupan kännyköillä ei tuotakaan loppumaan saada. Jonkun pitäisi lopettaa myymästä niille aseita.
Se on kuitenkin vain toiveajattelua. Asekauppa on yksi maailman parhaista bisneksistä. On ollut aina ja tulee olemaan.

Jostakin ne metallit siihen reilun kaupan kännykkäänkin pitää hankkia ja mistä kukaan tietää varmasti ettei siellä ole hituistakaan kierrätettyä metallia Kongosta.

Samahan se on näiden reilukaupan muidenkin tuotteiden kanssa. Nekin ovat usein osoittautuneet vähemmän reilun kaupan tuotteiksi. Oikeastaan reiluja tuotteita saa itselleen valmiina vain kasvattamalla ja viljelemällä itse.

Suomalaistenkin kännykät ovat kaikki teetetty oloissa, joissa kukaan suomalainen ei suostuisi työskentelemään hetkeäkään. Jollekin kiinalaiselle se paikka tehtaassa on saavutus, vaikka ovat lähes orjan asemassa. Viimeksi nähdyssä dokumentissa jokainen nainen ja tyttö kertoi olevansa ompputehtaalla töissä, koska se on hänelle ainoa tapa siitä 60€:n kuukausipalkasta ruoan ja majoituksen maksettuaan mahdollisuus lähettää kotiin rahaa, että maaseudun vanhukset ja isät/äidit saavat tarpeeksi ruokaa ja edes mahdollisuuden elää.

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

Olet aivan oikeassa asekaupan suhteen. Erityisesti pienaseiden myynti Kongon alueelle pitäisi lopettaa.

Leikitään ajatusleikki: jos ne mineraalit, joita näissä kaikissa laitteissa tarvitaan, olisivat sertifioituja Reilun kaupan mineraaleja, työntekijöillä olisi selkeät perusoikeudet (nyt käytetään paljon lapsi- ja orjatyövoimaa) ja palkat sekä muut etuudet. Lisäksi kyläyhteisölle/osuuskunnalle maksettaisiin sovittua Reilun kaupan lisää, mikä on korvamerkitty sellaisiin hankkeisiin, mitä paikalliset/osuuskunnan jäsenet yhdessä haluavat. Yleensä ne on käytetty tosiaan koulujen ja infran rakentamiseen tai ruokapuolella vaikkapa kyläläisten omaan ruokasiemenpankkiin jne. Kun kongolaiset pääsisivät kouluun ja miehet rakentamaan infraa, niin tarve liittyä sotilasjoukkoihin vähenee, jonka myötä myös raiskaukset vähenenisivät. Lisäksi koulutettu väestö osaisi pistää johtajansa paremmin vastuuseen ja demokratialla olisi paremmat mahdollisuudet!

Olet myös oikeasssa siinä, ettei Reilu kauppa ole 100%:n vedenpitävä. Väärinkäytöksiäkin on löydetty - tästä itse Fair Trade Organisationkin on ollut avoin. Mutta mikä sinusta olisi parempi vaihtoehto?

Kiinan tilanne on myös hurja. Mutta taas näkisin kuluttajien vastuun vaatia esim. ILO:n sopimusten noudattamista Aasian tehtaissa, se jo auttaisi paljon.

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

Olen muuten itse ajatellut samoin: itse kasvattamalla tietää ainakin tuotteen alkuperän!

Tosin jos tykkää vaikkapa kahvista, suklaasta, banaanista jne niin ei niitä oikein Suomen oloissa voi kasvattaa. Siksi niissä on fiksua valita se Reilun kaupan vaihtoehto.

Aikoinaan oli kova häly ns. veritimanteista. Kuluttajan ei ole pakko käyttää timantteja ja boikotti puree. Mutta nykypäivänä ei pahemmin pärjää ilman kännykkää ja tietokonetta...

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Olen käynyt ollut töissä sotatoimialueella Kosovossa. Tilanne oli siellä hieman erilainen kuin Afrikan maissa, mutta periaatteessa samoista asioista siellä taistelu oli käynnissä. Valta ja alistaminen. Politiikkaan sotkettiin uskonto ja toisinpäin.
Ennen sopuisat naapurit saattoivat olla vastakkaisilla puolilla toisiaan murhaamassa, koska he kuuluivat eri uskontokuntiin.
Vaikka rauhanturvaajat pääosin yrittivät takavarikoida aseet eri ryhmittymiltä, niin epäviralliset tahot jakoivat/myivät heille heti uudet.
Joukossa oli paljon naisia ja lapsia, sekä vanhempaa väestöä, jotka eivät halunneet olla missään tekemisissä käydyn sodan kanssa. He vain joutuivat siihen mukaan.

Kansainväliset avustus ja sairaanhoitojärjestöt olivat aivan mahdottoman tilanteen edessä hoitaessaan sodan haavoittamia ja runtelemia siviilejä ja erilaisista neurooseista kärsiviä ihmisiä, joita tuli yhä lisää. Hoidettavana oli myös sotaan osallistuneita. Ilmapiiri oli aivan käsittämätön, kun nämä avustusjärjestöt piti huolehtia itsestään, sillä sotivat osapuolet saattoivat tulla paikalle ammuskelemaan, koska vääräuskoisia tai toisen osapuolen sotilaita oli jossain piilossa hoidossa. Näitä paikkoja KFOR-joukot joutuivat suojelemaan. Sikäli erikoinen tilanne, että koskaan ei tiennyt kuka tai ketkä aikoo tuhota koko paikan. Heillä ei ollut asepukuja eikä ulkonäöstä/puhutusta kielestäkään kyennyt aina erottamaan mitä puolta joku joukko edustaa.

Vaikka ruoasta alkoi olla loppupuolella jo kova pula, niin taistelevilla osapuolilla riitti ammuksia ja aseita. Kaupungeissa ei ollut polttoainetta ja siellä oli kylmä. Ulos ei ollut päivällä asiaa, sillä kuka tahansa ssaattoi ampua. Yöllä sitten nihrattiin kaikki irti, mikä palaa. Aseet ja ammukset eivät loppuneet eikä niistä ollut pulaa.
Se ei minulle selvinnyt kuka heitä aseisti. Yleisin oli AK-47 Kalasnikov ja maahan kylvetyt miinat. Niitä valmistetaan muuallakin kuin Venäjällä, joten kuolemankauppiaat saattoivat olla ketä tahansa.

Se kauhun tasapaino mikä sinne asetettiin, lopetti aseellisen toiminan, mutta sota jätti niin suuret haavat auki, että koskaan ei tiedä koska hulluus alkaa uudelleen. Se on pienestä kiinni, vaikka ulkoisesti tilanne näyttää kovin rauhalliselta. Alueet jaettiin monien mielestä täysin väärin ja osapuolet ovat vannoneet palauttavansa toisenlaiset rajat. Kansallismielisyys on kova ja eri uskontoa edustavat sukulaisetkaan eivät pidä toisiaan edes ihmisenä.

Afrikassa on paljon rikkauksia hyödyntämättä ja niitä tavoitellaan. Jopa kiinalaiset ovat perustaneet yrityksiä ainakin kahteen Afrikan maahan. Heillä on kehitysavun nimellä koulujakin, jossa opettavat kaikista köyhimpiä ihmisiä perustettavalle tehtaalle työntekijöitä. Kiina alkaa olla kiristyvässä kilpailussa jo liian kallis maa tuottaa kännyköitä, tietokoneita ja vaatteita.
Eilen katselin erästä tavaratalon tarjous-kännykkää. 29,90€ 3G puhelin, jossa 1.3 megainen kamera,taskulamppu, radio, kuulokkeet, laturi, muistikorttipaikka, 2 SIM korttipaikkaa ja värinäyttö. Suomenkielinen valikko ja ohjekirjakin. 2 vuoden takuu. Laitteelle luvataan 5 tunnin puheaika ja 7vrk. stand by yhdellä latauksella.

Suomessa valmistettuna tuollaista ei voi myydä missään oloissa niin, että se kannattaisi. Jo pelkkä myyntitapahtuma maksaa enemmän kuin tuo puhelin. Niitä on varmaan hankittu jonkin kaupan kylkiäisinä, sillä elektroniikkaosasto on norjalainen. Jossain Kiinassa tuokin on tehty. Kukaan ei siitä saa mitään mahtavia voittoja, mutta mistään yksinkertaisesta laitteesta ei silti ole kyse. Täytyyhän sen sisältää paljolti samoja osia kuin kalliimatkin mallit, koska se toimii aivan normaalisti matkapuhelinverkossa. On vielä harvinaisen kätevän tuntuiset näppäimet ja selkeä näyttö. Netissä kerrotaan tuon olevan kehittyvissä maissa ylivoimaisesti eniten myyty puhelinmalli.

Kuinkahan kauan maailmassa on toivottu, että aseiden valmistus lopetettaisiin? Luulisin, että näitä ruoan hankintaan alunperin tarkoiteuja laitteita on jo ihmiskunnan historian alussa käytetty myös toisen ihmisen tappamiseen. Siitä ajasta on kehitetty mitä erikoismpia tapoja saada kerralla ihmisiä hengiltä mahdollisimman tehokkaasti. Ironista on, että maailman arvostetuinta palkintoa Nobelia jaetaan sellaislle, jotka ovat tehneet maailamlle ja ihmisille jotakin merkittävää. Räjähdysaineen (dynamiitti) keksijän säätiön rahoilla jaetaan Rauhanpalkintokin. Dynamiitti ei ole varsinaisesti aseteollisuuteen liittyvä, mutta dynamiitilla räjäytetään avolouhoksia Kongossakin, jossa niitä verimetalleja etsitään.
Minä en usko ihmisen koskaan lopettvan toisen alistamista ja tappamista. On niin monta houkuttlevaa syytä, jonka nojalla voidaan hakea syy miksi jonkun arvomaailma on sellainen, että hänet ja heidät täytyy eliminoida tai alistaa. Kun sitten yksi hallitsija tai tyhmä saadaan pois vallasta, tulee tilalle aina uusi. Valta ja hallitseminen tuo mukanaan rikkauksia. Se on niin kiihottavaa, että monet ovat valmiita äärimmäisiin tekoihin välittämättä keinoista. Millä ne keinot saadaan pois, on täysi mysteeri.

Nykyinen ajattelutyyli on, että pitää varautua pahimpaan varustautumalla sotilaallisesti uusimmalla kalustolla. Kehitysmaissa käytetään varmaankin sitten niitä hieman käytettyjä. Varustelukierre senkun jatkuu.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #15

Vanha totuus pitää edelleen: "Si vis pacem, para bellum." Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan.

Tosiasia on, että rauha perustuu aina "kauhun tasapainoon", on aina perustunut ja tulee aina perustumaan.

Ihminen ei ole "hyvä" tai "paha". Ihminen on sosiaalinen eläin, ja yhteiskunnat ja niiden keskinäiset suhteet perustuvat voiman jakautumiseen. Tämä on tosiasia jolle emme voi mitään. Tosiasiassa sekä sisäinen että ulkoinen legitiimi rauha perustuu siihen, että valta ja sen käytön välineet ovat jakautuneet niin laajalle, että kukaan ei uskalla aloittaa konfliktia oman vallan lisäämiseksi.

TÄmä näkyy hyvin esimerkeissäsi:

"Vaikka rauhanturvaajat pääosin yrittivät takavarikoida aseet eri ryhmittymiltä, niin epäviralliset tahot jakoivat/myivät heille heti uudet."

Ja näin tulee olemaan jatkossakin. Aseiden "kieltäminen" ja takavarikointi eivät johda mihinkään. Ihmisen tappamiseen ei kaksisia välineitä tarvita.

" väestöä, jotka eivät halunneet olla missään tekemisissä käydyn sodan kanssa. He vain joutuivat siihen mukaan."

Juuri näin. Alueellisen aseellisen konfliktin ulkopuolelle ei käytännössä voi jäädä. Voi vain joko ottaa osaa tai jäädä jalkoihin. Raadollista, mutta totta.

"kauhun tasapaino mikä sinne asetettiin, lopetti aseellisen toiminan"

Juuri näin.

Ainoa tie muutokseen on kulttuurin muuttaminen. Se, että samat ihmiset, jotka voivottelevat sotilaallisia konflikteja samalla korostavat kulttuurien säilyttämistä, osoittaa, että tie, jos se ylipäätäänhalutaan käydä, on pitkä ja kivinen. Kaiken A ja O on sen määritteleminen, mitä oikein halutaan, mihin pyritään. Se, mitä EI haluta, nykyisen jatkuminen, lie kaikkien tiedossa.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi Vastaus kommenttiin #21

Aivan. Eiköhän se niin ollut, että jo aikojen alussa, jos löysi hyvän asuinpaikan, sitä joutui puolustamaan. Joku olisi ottanut sen omakseen, jos osoitti vähänkin merkkejä heikkoudesta.

Siitä luola ja majakulttuurista lähtien on ihminen joutunut puolustamaan reviiriään, kuten eläimetkin.

Kaikenlaiset ihanneyhdyskunnat ja kommuunnit ovat aikojen saatossa joko hylätty, hävitetty tai muuttaneet muotoaan täysin. Yhteiseen päättämiseen ei luoteta jonkin syyn vuoksi eikä varsinkaan sen naapurin tekemisiin, joka vähänkin eroaa siitä miten itse tehdään.

Viimeisessä haastattelussaan Libyan päämies Muammar Gaddafi ihmetteli amarikkalaisia sikäli, että he aikovat väkisin rakentaa demokraattisen yhteiskunnan Irakiin ja Afganistaniin. Kummassakin puhutaan kieltä, jossa ei ole sanaa demokratia. Hän totesi, että ei se sillä onnistu, että osoitetaan rynnäkkökiväärillä ja sanotaan, ruvetaanpas demokraateiksi ja lopetetan sotiminen.
Samalla hän kertoi kuinka monta klaania Irkaissakin on ja miten he suhtautuvat toisiinsa. Kun sitten sotketaan klaanien välille vielä erilainen suhtautuminen islamilaisuuteen, niin demokratiaa ei saada aikaan millään. Siihen kompastui sitten Gaddafikin. Mahtava omaisuus jäi, josta nyt tapellaan eikä hallintoa ole saatu kuntoon oikein mitenkään. Öljyä myydään/jalostetaan, mutta kukahan mahtaa saada siitä tulot.

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland Vastaus kommenttiin #15

Tämän vaihtoehto-Nobelin yksi toinen palkinnon saajista oli amerikkalainen Paul Walker, joka on 90-l asti riisunut maailmaa kemiallisista aseista, erityisesti Venäjältä yhteistyössä Gorbatsovin kanssa. Nyt Putin on pistänyt suitset tälle yhteistyölle, valitettavasti. Mutta osoittaa, että kyllä toisenlainenkin liike on mahdollista, jos tahtoa ja yhteistyökykyä löytyy.

Martti Laines

hmmm... lyön vasemman kivekseni vetoa, että sotatoimissa ja väkivaltaisuuksissa on haavoittunut ja vammautunut moninkertaisesti enemmän miehiä. Miksi miehen kärsimys on mielestäsi ekslusiivisesti merkityksetön?

edit/ps. voisitko linkittää jotain lähdeviitteitä siihen, että raiskaamalla maa-alan anastuksesta on tullut tavisryöstö?

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

Toki! En ole vähätellyt miesten kärsimyksiä; sodassa kuin sodassa tiedämme miesten aina kärsivän, mutta se ei ole edes vielä koko totuus tämän täysin epäinhimmillisen sisällissodan kärsimyksistä. Kaikkea en voi myöskään yhteen blogiin ympätä, mutta ehkä tuostakin kirjoituksestani voi lukea myös miesten kärsimyksistä - valoitan lisää alla.

Ensinnäkin miltä kuvittelet näiden raiskattujen naisten ja tyttöjen miespuolisten sukulaisten tuntevan? Minkälainen tulevaisuus heitä odottaa? Kykenemättömänä auttamaan heidät pakotetaan katsomaan vierestä, kun rakkaimmat raiskataan, heihin tartutetaan AIDS ja vielä peräaukko ja vagina silvotaan puukoilla…

Nuo miesjoukotkin ovat yleensä olleet nuoria poikia aikoinaan. Jopa 10-vuotiaat pojat pakotetaan aseisiin. Jotta nähdään, onko heistä "miehiksi" "armeijaan", tulikokeeseen saattaa kuulua oman äidin murha ja/tai raiskaus. Miten sellaisen historian omaava mies on joutunut kokemaan? Nämä menevät jo tavallisen sodankäynnin kärsimysten yli.

Joten en todellakaan vähättele miesten tilannetta, vaan näen koko Kongon sisällissodan täysin järjettömänä, epäinhimmillisenä, jota ylikansallisten yritysten ahneus ja meidän kuluttajien tietämättömyys ruokkii.

Martti Laines

Kun esitän, vastineena avaukseesi, että kollektiivisesti miesten kärsimys olisi naisia suurempi. Esität vastaesimerkin: "pakotetaan katsomaan vierestä, kun rakkaimmat raiskataan". Esimerkkisi yhä korostaa alkuperäistä positiotasi.

Näet miehen kärsimyksen naisen kautta. Silmissäsi naisen tyytyväisyys on ihmisoikeuksien standardi. Ja edelleen, esimerkissäsi, miehen ihmisoikeusloukkaus on naisen satuttaminen.

Mikäs siinä. Se on Sinun mielipiteesi. Eri reilua olisi kuitenkin ilmoittaa ihmisoikeusblogisi saatteessa tai henkilökohtaisessa esittelyssäsi oma positiosi jyrkkänä feministinä.

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland Vastaus kommenttiin #28

Ehkä en selvittänyt tarpeeksi, miksi en tuonut perinteisen sodan kauheuksia esille miesten näkökulmasta. Se johtui yksinkertaisesti siitä, että tiedämme siitä paljon lähtien jo Tuntemattomasta sotilaasta ja muusta kirjallisuudesta historiallisiin dokumentteihin asti.

Se, mistä kirjoitin on ollut pimennossa. Itselleni tämä aihe kolahti vasta, kun lääkäri Mukwege kertoi omasta työstään. Harva on tuonut tällä tasolla asiaa tietoomme: elektroniikkateollisuuden ja raiskausten yhteys. Itselleni se oli shokki, koska tajusin, että olen omalta osaltani ollut edesauttamassa sekä miesten että naisten kärsimystä.

Feministinä en ole itseäni koskaan pitänyt. Eipä ole ollut tarvettakaan, koska en ole itse joutunut kaltoin kohdelluksi. Olen oikeastaan suomalaisessa naisten emansipaatioyhteiskunnassa sympannut miehiä... Mutta se on totta, että maailmassa on paljon monella eri tasolla epätasa-arvoa, Suomessakin, ja siitä pitää meidän kaikkien puhua, koska se on kaikkien etu.

Esimerkiksi maat, jossa naiset eivät osallistu työelämään jää taloudellisesti jälkeen; onhan 50% työväestöstä passiivisia. Kenen etu se on?

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

Keskustelin useamman kongolaisen kanssa tilanteesta ja kaikki kertoivat samaa mineraalien osuudesta Kongon sisällissotaan. Sodan oikeat syyt ovat tabu, eikä niistä puhuta. Onhan kyseessä suuret bisnekset niin poliittisella että liiketoimintapuolella. Belgia, Kanada, Australia ja Etelä-Afrikka, jotka ovat suurimpia mineraalien kaivajia kääntävät sokean silmänsä näille kärsimyksille.

Tässä myös blogissani ollut linkki Dr. Mukwegen haastatteluun (valitettavasti englanniksi): http://www.rightlivelihood.org/mukwege.html

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Presidentti Koiviston aikana kävi maassamme yksityiskoneella afrikkalainen presidentti ja mainitsi televisiossa, että 300 miljoonaa dollaria hänen tilillään Sveitsissä on kohtuu korvaus tehdystä työstään.
Olisikohan syytä nostaa presidenttimme ja ministereidemme palkkoja? Ovat palkkakuopassa afrikkalaisiin virkaveljiinsä nähden.

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

Korruptio on yksi syy siihen, miksi tilanne jatkuu ennallaan. Kongossa varsinkin tavallisella kansalla ei ole ajatusta siitä, miten omia oikeuksia voisi edes vaatia. Olen ymmärtänyt, että juopa rikkaiden ja köyhien välillä syvenee, koska rikkaat eivät maksa veroja eikä sosiaaliturvaakaan siten ole.

Sveitsiläiset pankit on tosiaan iso syy näihin Afrikan sotiin. Mites ne saadaan avoimemmiksi? Läpinäkyvyys on yksi keino koulutuksen ohella, mutta kuinka moni korpputoitunut johtaja haluaa näitä viedä eteenpäin?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kongo vasta 50-vuotta ollut itsenäinen. Eihän siinä ajassa kaikkea kerkiä.

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

Ehkä, mutta toisaalta esimerkiksi Senegal on onnistunut olemaan demokratia, vaikka viime vuonna presidentinvaaleissa olikin pieni kähmintä menossa. Senegalissa ei ole ollut kertaakaan esim. vallankaappausta, mikä on taas monissa Afrikan maissa tapahtunut.

Kävin Senegalissa 1,5 vuotta sitten juuri pressanvaalien toisen kierroksen loputtua ja kirjoitin pari blogia:http://www.vihreat.fi/blogit/anne-bland/senegal-ja-pysyy-demokratiana http://www.vihreatehdokkaat.fi/anne.bland/senegali...

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland Vastaus kommenttiin #18
Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #19

Vaalit, äänestäminen ja vallankaappauksettomuus eivät sinänsä tee maasta demokratiaa. Kiina hyvänä esimerkkinä.

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland Vastaus kommenttiin #22

Ei, mutta on se jo alku. Senegalilaiset olivat itse erittäin ylpeitä siitä, että onnistuivat säilyttämään vaaleilla valitun presidentin eivätkä antaneet maan luisua Waden yksinhallitsijuuteen. Nepotismia ja korruptio kukoistavat Senegalissakin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #31

Nepotismi kuuluu ihmisluontoon, korruptiosta voisi keskustella pitkäänkin. Se on leimakirves, joka liian helposti isketään heikosti kehittyeiden maiden hallintojärjestelmiin. Todellista korruptiota esiintyy pääasiassa kehittyneissä maissa, nk. lännessä.

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland Vastaus kommenttiin #33

Ihan tutkimuksiin ja paikallisten kokemuksiin pohjasin väitteeni Senegalin korruptiosta, en suinkaan helppona heittona yleistyksenä kehittyvien maiden hallintokulttuuriin. Mielelläni kuulisin lisää ajatuksistasi kehittyvien maiden korruptioon.

Hyvä veli-verkostot ja pyörivät heiliuriovet ovat toki länsimaisia korruption ilmentymiä, eikä Suomikaan siinä ole puhtoinen - hyvä esimerkki lienee Turun tauti.

Kehittyvien maiden ongelmana on myös rikkaiden ja köyhimpien kasvava juopa. Jo paremmin toimeen tulevissa, rikkaammissa kehittyvissä maissa köyhyys on suurinta: rikkaat rikastuvat, mutteivat maksa lainkaan veroja sosiaaliturvan perustamiseksi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #35

Tässä ei valitettavasti tila oikein riitä kuin yksinkertaistuksiin, mutta kuitenkin;

Keskeistä on yhteiskuntarakenne ja se, mitä "korruptio" ylipäätään tarkoittaa. Korruptio sananmukaisesti on "mädännäisyyttä", yhteiskuntarakenteenvastaista ja sitä murtavaa hallintotapaa. Jos nyt vaikkapa Suomessa avainasemassa oleva virkamies, jonka palkka hyvin riittä elämiseen, ja vähän ylikin, ottaa rahaa vastaan toimiakseen maksajan päämäärien hyväksi, voidaan puhua korruptiosta, toiminnasta, joka mädättää koko hallintojärjestelmää.

Sen sijaan, jos meillä on yhteiskunta, jossa ratkaisevassa asemassa oleva virkamies joko saa näennäistä palkkaa tai ei saa palkkaa lainkaan - niin kuin suuressa osassa maailmaa on - ja ottaa vastaan rahaa toimiakseen maksajan etujen hyväksi, on kyseessä oikeastaan vain viranhoidosta saatu palkkio. Tällaisen toiminna pitäminen korruptiona on harhaanjohtavaa. Korruptiosta voidaan oikeastaan tällaisessa järjestelmässä puhua vain, jos ko. viranhaltija ottaa vaikkapa konfliktitilanteessa rahaa kaikilta osapuolilta, mutta toimii vain yhden hyväksi.

Ero on merkittävä. Suuressa osassa kehitysmaiden tapauksista tosiasiassa ei ole kyse korruptiosta, vaan juuri edellä kuvatun laisesta järjestlmästä, joka maassa on oikeastaan täysin legitiimi tapa hoitaa asioita. "Lännessä" tämä leimataan korruptioksi yleensä siksi, että "väärä" taho saa urakan tms. etuuden. Kyse on kv. suuryritysten tavasta hoitaa julkisuutta. Tosiasiassa kukaan ei piittaa paikallisen "pinnebergin" ongemista "korruption" rattaissa.

Todellista korruptiota on tuo ensimmäinen mali, joka on nimenomaan "lännen" hallinnon syöpä. Siitä olisi toki helppoa päästä eroon, jos haluttaisiin, mutta tosiasiassa kukaan ei oikeastaan halua, koska "pikknilkit" luulevat, että juuri he itse ovat vaarassa, vaikka ovatkin vain juuri sitä, pikkutekijöitä, joista kukaan ei ole kiinnostunut.

Kuten totsein, aiheesta voisi kirjoittaa laajemminkin, mutta tähän ei analyyttinen esitys asiasta mahdu. Katsotaan, kun on aikaa seuraavaan omaan blogiin.

Ari Lotvonen

Puhelimet valmistetaan Kiinassa. Kaivosten vetäjät on kiinalaisia.

Tee valitus kiinalaisille.

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

Et pääse noin helpolla. Miten?

Ari Lotvonen

Esim. minulla ei ole känykkää. Ei ole, viimeiksi kun sain työsuhteena kännykä, oli vuosi -92. Heitä sinäkin kännykkä nurkkaan.

Kiinalaisten kanssa pitää lopettaa orjailu ja mielinkielin oleminen, Nokiakin maksoi kehitysapua Kiinalle parhaimpina vuosina miljoonia (enemmän kuin saivat aikaiseksi). Taitaa Suomen valtio vieläkin maksaa Kiinalle kehitysapua vastapalveluksen toivossa - ja sitä ei tule.

Lopeta maksamasta Kiinalle. Isot asiat alkavat pienistä teoista.

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland Vastaus kommenttiin #11

Heitinkin 1999, kun muutin Suomesta Englantiin. Mutta sitten elämä pakotti vaan ostamaan taas uuden - lähinnä sen takia, että jos auto hajoaisi tai joutuisi kolariin, julkisia liikennevälineitä siellä kun on vähänläisesti olemassa. Takaisin Suomeen tultua viisi vuotta sitten alkoi valtakunnallinen puhelinlinjojen alasajo. Taas oli pakko hommata kännykkä.

Mutta onhan se kulutushimo jo meillä länsimaissa karannut käsistä. Tarvitseeko sitä joka vuosi hommata uutta mallia?

Miten näitä kännyköitä muuten Suomessa edes kierrätetään? Menevätkö oikeasti kaatopaikoille?!

Markku Päivätie

Joopa joo heitetään kännykät ja tietokoneet nurkkaan ja aloitetaan kaskeaminen ja nauriinkasvatus. Kyllä silloin loppuu kaikki sorto ja tappaminen maailmasta.Tosin olen kyllä harkinnut Anne Blandin ehdotuksen paremmaksi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Jos kyse olisi vain "länsimaiden" ahneudesta ja siitä, että "pienet mustat miehet" saavat käsiinsä käsiaseita, ongelma olisi helppo hoitaa. Mutta näin ei ole. Sillä jos olisi, samaa metodia käytettäisiin myös vaikkapa Suomen luonnonvarojen hyödyntämisessä. Onko Talvivaara "vallattu" asein vai kynällä?

Tuollainen ajattelu on puhtaasti rasistista. Sisällissotia käyvien alueiden ihmiset ovat aivan samanlaisia ihmisiä kuin mekin. Tilannetta pitkittää erityisesti se, että kaikesta syytetään "länttä".

Miksi mmeillä sitten on toisin? Kyse on kulttuurisesta ilmiöstä, jossa nainen on omaisuusesine ja kaiken, mitä pystyy voimallla ottamaan, myös saa ottaa. Noilla kulttuurialueilla raiskaaminen on vain sodankäynnin yleisesti hyväksytty keino, niin kuin blogistikin toteaa - kyse on "vain" vihollisen omaisuuden pilaamisesta.

Kansanvaltaisen oikeusvaltion luominen "ongelmamaihin" perinteisen heimo- ja klaanivallan sijaan on ainoa keino muuttaa tilannetta. Kongossa(kin) teurastettiin ihmisiä, raiskattiin naisia jne. jo kauan ennen kuin "pienaseita" oli edes keksitty. Vain välineet ovat nyt paremmat kuin aiemmin. Eurooppalaisten aikoinaan kammoamien myrkkynuolten sijaan ovat tulleet AK-47:n eri versiot.

Asian hoitamista globaalillakin tasolla kuitenkin vaikeuttaa ja hidastaa se, ettei oikeastaan ole yleistä määritelmää, tai edes "aanaa", siitä, mitä kansanvaltainne oikeusvaltio järjestelmänä oikein tarkoittaa ja mitkä ovat sen rakenteelliset reunaehdot.

Suosittelen perehtymään Afrikan(kin) historiaan. Ei se niin kauhean vaikeaa ole.

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

Mitä suosittelet lukemiseksi? Oma Afrikan historian tuntemus on jäänyt kieltämättä koulun oppitunteihin ja mitä nyt uutisia, usein värittyneitä, olen ehtinyt lukemaan.

Erityisesti kiinnostaisi aika ennen käsiaseita. Mainitset että silloinkin raiskaukset olivat yleisiä. En ymmärtänyt, että näin olisi Kongossa ollut, mutta en kyllä kieltämättä osannut kysyäkään.

Nythän raiskaus on Kongossa vain kapitalismin äärimuoto siinä mielessä, että se on ehdottomasti halvin keino saada maat kaivosten haltuun. Toki onhan sitä käytetty sodankäynnin muotona jo kauan ympäri maailmaa, liekö vieläkään rangaistava sotarikollisuuden muoto.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Hyvä alku on O. Huotarin "Afrikan historia". Siinä on myös kirjallisuusluettelo, josta voi jatkaa.

Raiskaus ei ole mikään erityisen "kapitalistinen" keino, se on kulttuurisidonnainen sodankäynnin keino. Hyvä esimerkki tilanteesta on A. Beevorin "Berliini".

Se, että kyseessä on todellakin kulttuurinen, näkyy hyvin siinä, että 1700-luvulla enlantilaiset olivat vilpittömästi ihmeisään siitä, että irokeesien vangiksi jääneitä naisia ei oltu raiskattu. Myöskään esim II MS:n jkeen suomen armeijaa ei syytetty siviiliväestöön kohdistuneista raiskaamisista, vaikka Saksan ja sen liittolaismaiden armejat moiseen sodankäyntiin järjestelmällisesti syyllistyivätkin.

Kyse ei siis ole geeneistä tai kapitalismista, vaan sosiaalisesta kulttuurista.

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland Vastaus kommenttiin #20

Muistaakseni Elisabeth Rehn on lobannut sitä, että raiskaus olisi sotarikollisuuden muoto, josta voisi saada rangaistuksen. Se olisi jo alku kulttuurin muuttamiselle.

Mutta entä koulutus? Miten näet sen mahdolllisuudet muuttaa sosiaalista kulttuuria? Mitä muita keinoja on? Onko tehty tutkimusta siitä, miten tästä on päästy eroon?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #32

Ratkaisevin muutos sodankäynnin kulttuuriin olisi naisten aseistaminen, esim. Suomessa asevelvollisuuden ulottaminen naisiin. Mimmiä, jolla on kädessään ladattu AK-47 ja joka osaa sitä myös käyttää, on hankala raiskata. Se myös mitä todennäköisesti raaistaisi, lyhentäisi ja vähentäisi sotia.

Kyse on vallankäytöstä, ja jos (ja kun) naisilta on käytännössä evätty legitiimi pääsy vallankäytön perusvälineistöön, aseisiin, ovat naiset tasa-arvoisia vain niin kauan, kuin se heille suodaan.

Poliittinen valta kasvaa kiväärin piipusta, totesi jo puhemies Mao (ja moni muu häntä ennen). Se nyt vain on niin.

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland Vastaus kommenttiin #34

Aivan samaa sanoi myös Dr. Mukwege!!

Naisarmeija pystyisi suojelemaan itseään ja muita naisia paremmin kuin nykyinen Kongon armeija, joka koostuu lähinnä niistä aikuistuneista poijista, jotka opetettiin raiskaamaan - absurdia kuvitella, että tuollainen armeija voisi mitenkään suojella naisia.

Dr. Mukwege joutui perheineen jo lähtemään kerran evakkoon Kongosta henkensä kaupalla sen jälkeen, kun sairaalaan hyökättiin ja yli 30 potilasta ja 3 hänen työntekijäänsä murhattiin. Mutta vuosi sitten paikalliset naiset keräsivät paluulentolippurahat, koska halusivat lääkärinsä takaisin auttamaan ja tämän vuoden tammikuussa hän palasi takaisin.

Nykyään hän asuu perheinensä sairaalan alueella eikä häntä päästetä minnekään ilman kahta henkivartijaa. Ja he ovat muuten naisia. Monet selvityneet naiset ovat kouluttautuneita taistelijoita.

Pari päivää YK:ssa pitämänstä puheen jälkeen tänä syksynä Dr. Mukwege joutui taas murhayrityksen kohteeksi. Valitettavasti hänen kolleegansa kuoli tuossa tilanteessa pelastaessaan häntä, mutta hän selvisi hengissä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #36

Juuri noin. Enkä tarkoita pelkästään "naisarmeijaa". Miksi ei seka-armeija, niin kuin joissain kulttuureissa on perinteisesti ollut? Yhdessä, tedäthän. Eiköhän sotiminen vähenisi, kun "viihdearvo" poistuisi. Harva pystyy raiskaamaan, kun isä ja äiti katsovat vierestä.

Ari Lotvonen

Shaka Zulu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Shaka

Mfecane (crushing or scattering):
http://en.wikipedia.org/wiki/Mfecane

Mzilikazi:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mzilikazi

Shaka Zulun ja Mzilikazin hallitessa miljoonat ihmiset saivat väkivaltaisesti surmansa, raiskattiin ja kuolivat nälkään ilman eurooppalaisia.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #24

Mfecane oli oikeastaan prosessi, jonka zulut aikaansaivat. Raiskaaminen ei kuitenkaan alkanut siitä, eikä edes Zakasta. Koko bantukansojen saapuminen eteläiseen Afrikkaan samaan aikaan eurooppalaistenkanssa oli pelkkää raiskaamista ja "etnistä puhdustusta". Alkuperäisväestö ei vieläkään ole saanut oikeuksiaan.

Alueen historiasta kannattaa muistaa, että sen tärkein muistomerkki, Suuren Zimbabwen rauniot, on vanhempi kuin bantujen saapuminen. Lisäksi arkkitehtuuri on selvästi liian pientä bantukansoille. Kyseessä onkin alkuperäiskansojen valtakeskus.

Historiallisesti on mielenkiintoinen kuriositeetti, että näiden alkuperäiskansojen geeniperimä ulottuu khoi-khoi-kansoista aina Afrikan Sarven somaleihin. Väliin tunkeneet bantukansat muuttivat koko mantereen historiaa ja demografiaa ratkaisevasti.

markku palonen

Lue Anna! Ayaa Hirsi Alin kirja,jossa hän kertoo elämästään Ja paostaan somaliasta,sekä elämästään Hollannissa.

Heynon hyvä kommentti kulttuurin vaikutuksista ihmisiin, olisi myös hyvä ottaa huomioon´, sillä se vaikuttaa ihmisiin monia sukupolvia myöhemmin vielä henkilön tai suvun muutettua toisille kulttuurin alueille,ennenkuin ihmiset sopeutuu asumisalueen kulttuuriin.

markku palonen

Vieläkin kun matkustaa ulkomaille ,voi ostaa vain matkakirjoja jossa esitellään ruokaa,liikennemuotoja ,rakennuksia,nähtävyyksi ravintoloita ja huvittelupaikkoja. Kaikkein tärkein tahdotaan unohtaa ,eli kulttuuri ja niiden taudit,eläimet,vaaralliset paikat,tyypilliset tavat sekä yleensä kulttuuri kaikkiaan ja tämä koskee myös suomalaisia yhtiöitä joiden työntekijöiden tätyy matkustella ulkomailla.Politiikot tuntuvat olevan ihan pihalla kun valittavat jostain torakoista (kirppu Kiljunen)mutta elävät kuitenkin suojattua elämää maailmalla.

Hyviä dokumentti teoksia löytyy intian kastijärjestelmistä,Tsetseenien sodasta (Khassan Baiev)Afganistanista,Talibaneista kabulin kirjakauppiaasta tai italian mafiasta Gomorra (Roberto Saviano) Tai maailman rahaparatiiseista. Aarresaaret, Nicholas Shaxson tms lukemista riittää vaikka kuinka,mutta ihmiset tuntuvat katsovan vain samoja asioita lapsesta vanhuuteen.

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

Jos teitä kiinnostaa vaihtoehto-Nobelin saajien oma kertomus työstään, se löytyy tältä englanninkieliseltä videolta:
http://www.ui.se/play/#vr_l4PL4sCG3BqSTQan07w

Mukana ovat kolme neljästä: Dr. Mukwege Kongosta, Paul Walker USA:sta (kemialliset aseet) ja Raji Sourani Palestiinasta.

Toimituksen poiminnat