Anne Bland

Verenpunainen unikko - sota, jonka piti lopettaa kaikki sodat

  • Flanderin unikkopellot
    Flanderin unikkopellot

Silmänkantamattomiin punaista unikkoa. Mikään muu Flanderissa ei kasvanutkaan. 

Ensimmäisen maailmansodan runtelemat pellot ja maat kumusivat tyhjinä, kunnes verenpunainen unikko valloitti taistelutantereet hautojen keskellä. Edellisen kerran ne kasvoivat Napoleonin samaisilla sotatantereilla. 

Tänä vuonna on kulunut 100 vuotta sodan alkamisesta, jonka "piti lopettaa kaikki sodat." Ensimmäinen maailmansota kaatoi neljän vuoden aikana 20 miljoonaa sotilasta ennen aikaiseen hautaansa.

Joka vuosi ensimmäisen maailmansodan muistopäivän aikoihin ihmiset kantavat Britanniassa punaista unikkorintanappia. Jotta eivät unohtaisi. 

Lyhyt on ihmisen muisti. Amnesian lisäksi taloudelliset intressit painavat valtiopäämiesten vaakakupissa ihmishenkien ja rauhan sijaan yhä enemmän. 

Joka päivä kuulemme huonoja uutisia Itä-Ukrainasta ja Gazasta. Gazassa uhrit ovat pääasiassa siviilejä, naisia ja yhä enenevässä määrin lapsia. Jopa YK:n suojeluksessa olevia rakennuksia räjäytetään tietäen, ettei siellä ole sotilaita tai ammusvarastoja, vaan perheitä evakossa ja lapsia hoidossa.

Gazan valtaisat kolmen miljardin euron kaasuvarannot ja Israelin akuutti energiatarve ennustavat pitkää sotaa ja enemmän viattomien murhaamista. 

Sota on muuttanut muotoaan. Enää sotilaat eivät sodi toisiaan vastaan poteroissa ja tantereilla eivätkä edes kovasti ennustetussa cybertodellisuudessa.

Nyt lapset ovat pelinappuloita isojen miesten kyynisessä sotapelissä, jossa voitot ovat suuret - myös potentiaalisesti Britannian British Gasille. Tony Blairin rooli Lähi-Idässä saa aivan uuden ulottuvuuden. Onko rauha edes haluttu?

Mutta milloin tarpeeksi on tarpeeksi? Milloin maailma sanoo: ei enää? Ei rahanvallalle, kyllä rauhalle? Milloin muistamme? Milloin otamme Flanderin sotilaiden soihdun, mutta sen sijaan, että jatkaisimme heidän riitaansa  vihollistensa kanssa, sanomme: nyt riittää?

 

In Flanders fields

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.

We are the dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved, and were loved, and now we lie
In Flanders fields.

Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.

John MacRae (1872–1918)

- sotilas, lääkäri, runoilija

 

Linkit:

Petri Korhonen, Taloussanomat, "Kun Venäjän pakote alkoi polttaa lännen sormia": 

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2014/08/02/kun-venaja-pakote-alko...

Jon Snow, Channel 4, "The Children of Gaza": 

Harriet Sherwood & Jason Burke, The Guardian, "Israel calls partial truce amid outrage at third strike on UN school": 

http://www.theguardian.com/world/2014/aug/03/gaza-israel-united-nations-...

Catherine Shakdam, Middle East Monitor, "The truth about Israel's new war on Gaza – the energy rush": 

https://www.middleeastmonitor.com/articles/middle-east/12971-the-truth-a...

Michel Chossudovsky, Global Research, "War and Natural Gas: The Israeli Invasion and Gaza’s Offshore Gas Fields":

http://www.globalresearch.ca/war-and-natural-gas-the-israeli-invasion-an...

Kashmira Gander, The Independent, "Israel - Gaza conflict: Tony Blair claims there will be 'no trust between Hamas and Israel' ": 

http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/israelgaza-conflict-...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Niin.... Ensimmäisessä maailmansodassa siviiliuhreja oli 10% toisessa 50 % kolmannessa ??
Sotilaat osaavat suojautua, siviilit eivät.
----
Jos hyväksytään se että nälkäkuolemat ovat sotaa, siinä 100 % on siviilejä.

---
Muistankohan oikein että ensimmäisen kerran ruuti lopetti sodat, toisen kerran lentokone, kolmannen kerran atomiase...

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

Jokainen suuren valtion päämies tuntuu tarvitsevan oman sotansa kannatuksensa pönkittämiseksi.

Nyt olen sitä mieltä, että raha on se, mikä näissä on taustamotiivina, niin Ukrainassa kuin Gazassakin. Kaikki muu tuntuu olevan sumuverhoa, jonka piilossa aito agenda mahdollistuu.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

"The BG Group drilled two wells in 2000: Gaza Marine-1 and Gaza Marine-2. Reserves are estimated by British Gas to be of the order of 1.4 trillion cubic feet, valued at approximately 4 billion dollars. These are the figures made public by British Gas. The size of Palestine’s gas reserves could be much larger."
http://www.globalresearch.ca/war-and-natural-gas-t...

Israel - Palestiina -Arabit ovat nahinoineet jo tuhansia vuosia ennen kaasukentän löytymistä, mutta löytyy yhtymäkohtia omaankin nahinointiin 70 vuotta sitten, eikä meilläkään rajan siirtämisiä ole paikallisilla ihmisillä voitu estää kun on suuremmista asioista ollut kysymys, kuten nikkelistä?

"Petsamotunturien alueelta löytyi huomattavia nikkeliesiintymiä, joiden koko arvioitiin viideksi miljoonaksi tonniksi (1934). Suurin näistä löydöistä sijoittui Kaulatunturin alueelle."

"...Taajama, jonka rakentaminen aloitettiin 1937 oli vuoteen 1944 Suomelle kuuluneen Petsamon kunnan nuorin asutuskeskus, Kolosjoki. Petsamo ja Kolosjoki sen mukana luovutettiin vuonna 1944 Neuvostoliitolle." http://fi.wikipedia.org/wiki/Nikkeli_(Murmanskin_alue)

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

Niinpä, esimerkkejä riittää.

Tässä vielä yksi selitys Israelin ja Palestiinan tuhavuotiseen sotaan - hyvin yksinkertaista: Tämä maa on minun:

http://mic.com/articles/93554/one-animated-video-p...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #7

Vaativat Palestiinaa omakseen, mutta osaavatko elää rauhassa ja sovussa keskenään, tokko tietävät sellaisesta mitään?

Nuo sienet animaation lopussa olivat ikäänkuin pelote, Israelille niinkuin Palestiinalle hakea sopua keskinäiseen kanssaelämiseen! Olisiko tällaiseen pyrkimystä? Toistaiseksi suhteellisen pieni siviiliuhrien määrä antaisi viitteitä sellaisesta pyrkimyksestä.

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

Jopa YK:n suojeluksessa olevia rakennuksia räjäytetään tietäen, ettei siellä ole sotilaita tai ammusvarastoja, vaan perheitä evakossa ja lapsia hoidossa.

IDF ei suinkaan pommittanut suoraan koulua vaan ilmaisku tehtiin sen läheisyyteen.

IDF admits to firing near school in Rafah where 10 were killed

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4554369,...

Gazan valtaisat kolmen miljardin euron kaasuvarannot ja Israelin akuutti energiatarve ennustavat pitkää sotaa ja enemmän viattomien murhaamista.

Tämä Hamasia lähellä olevan Middle East Monitorin julkaisema artikkeli on täysin absurdi. Israelin akuutti energiantarve?

Israel joins global club in new era of self-sufficiency

http://www.energyvoice.com/2013/05/israel-joins-gl...

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

YK:n suojelemia kouluja on pommitettu kolmesti ja Israel on saanut kerrankin 17 kertaa tiedon, ettei siellä ole sotialita tai ammusvarastoja. Täysin tuomittavaa ja myös YK on asian näin ilmaissut.

Mistä päättelet, että Middle East Monitor on "Hamasia lähellä"?

Alexius Manfelt

Anne hyvä, kiitos mielenkiintoisesta ja herättävästä blogikirjoituksesta!

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Kuten yleisesti tunnettua ja yllä kommenteissa on esitetty, Israel ei ole pommittanut YK:n kouluja, sairaaloita tms rakennuksia. Eilen sunnuntaina tarkoitus oli poistaa päiviltä kolme Islamilaisen Jihadin taistelijaa, jotka liikkuivat moottoripyörillä. Taistelijat tunnistettiin pätevästi ja ilmaisku sinänsä onnistui, mutta Se osui liian lähelle YK:n koulun pihaa ja porttia, jossa palestiinalaiset olivat ostamassa jädeä. Myös jäätelönmyyjä tiettävästi kuoli. Tämä ei palvele mitään Israelin tavoitteita ja pyrkimyksiä.

Iso-Britannia on juuri ilmoittanut aikovansa asettaa rajoituksia aseviennille Israeliin, tai tutkivansa vientilisenssit uudelleen. Jos Israelin tarkoituksena olisi saada kaasukentät haltuunsa, kai Israel silloin pyrkisi Gazan "Länsirannalle", eli Välimeren itärannalle. Nyt kuitenkin Israel pyrkii pois ja on jo enimmäkseen vetäytynyt. Tavoitteena oli tunnelien hävittäminen.

Kun miljardien avustus ja jälleenrakennus taas kohta alkaa, olisi tällä kertaa hyvä valvoa, ettei betonia ja terästä taas käytetä tunnelien ja bunkkerien rakentamiseen.

Yrjö Matilainen

Ihmettelen usein, olimeko me ns. karjalaiset ja heidän jälkeläisensä hölmöjä, kun hyväksyimme sodan (1939-1944) voittajan ehdot. Vanhemmat ja isovanhemmat etsivät uudet asuinpaikat ympäri Suomea, eivätkä jääneet ampumaan raketteja parakkileireistä itärajan takaa.
Jos palestiinalaiset osoittaisivat rauhantahtoa, tai jos olisivat osoittaneet menneinä vuosikymmeninä, rauha olisi saatu jo ajat sitten. Mutta tälläiselle porukalle kuin juutalaiset, jotka yritettiin tuhota sukupuuttoon 2 sukupolvea sitten, on varmaan mahdotonta päästää rajojen läpi näitä Hamasin ja Mustan Syyskuun porukoita, jotka vannovat haluavansa tappaa jutkut ja tuhota juutalaisvaltion.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Hyvä kirjoitus Anne Bland, nyt kun olet osoittanut ymmärätämyksesi Gazan tilanteen suhteen, kirjoittaisitko vastaavan Suomen tilanteesta, toki ilman kaulojen katkonta-videoita? Varsinkin kun aineksia esimerkiksi tämän päivän uutisoinnin pohjalta löytyy:

http://www.hs.fi/talous/a1407121265564?jako=869add...

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

Kiitos Outi kommentista ja linkistä. Työpäivä tänään, enkä ole ehtinyt seurata uutisia, mutta tuo telakka-asiahan vaikuttaa päivän positiiviselta uutiselta. En ole kylläkään mikään telakka-asiantuntija, joten taitaa jäädä kirjoittamatta...

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Kannataa harkita kuitenkin. Vihreiden varapuheenjohtajana olet menossa seuraavaan eduskuntaan ja äänestäjäsi ovat suomalaisia, voisivat olla jopa telakkatyöntekijöitä, jos oikein nappaa. Gazan poppoo ei sinulle ääniä jakele, toki empatiapisteitä saat niiltä, joille Suomessa teidän vihreidenkin ansiokkaalla avustuksella rakennettu byrokratia jakaa yhteistä hyvää, valitettavan usein jonkun toisen kustannuksella.

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland Vastaus kommenttiin #13

Outi, en osaa ajatella tuolla tavalla, mutta mukava kuulla, että luotat noin vahvasti läpimenooni; varsinkin, kun en ole edes ehdokas. :)

En hae empatiaa, vaan yhteiskunnallista keskustelua siitä, mitkä ovat sotien vaikuttimet - kuka hyötyy sodasta? Ja mikseivät ne ole koskaan naiset, jotka aloittavat sotia?

Kun on tarve kirjoittaa, se tulee jostakin syvältä - ei sieltä kuitenkaan, missä mietitään maksimaalista äänisaalista. Sellaistako sen politiikan on sitten hyvä olla?

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala Vastaus kommenttiin #15

Gazan tilanteen suhteen sukupolvemme on auttamattomasti myöhässä. Kauhistella voimme, analysoida omista lähtökohdistamme katsoen, olla empaatisia tai tuomita, mutta ratkaisun avain ei ole meidän ulottuvissamme, varsinkin, jos et ole edes ehdokas ja matkalla kansainväliseen politiikkaan. Blogeja kirjoittamalla ei sodan vaivoja paranneta, sellainen kirjoittaminen on lähinnä oman mielenterveyden hoitamista. Anteeksi.

Mutta mitä sitten voimme tehdä ja millaista mainitsemasi "politiikan on sitten hyvä olla?" - olethan Vihreiden varapuheenjohtaja. Mielestäni vihreän politiikan puolueesta riippumatta tulee lähteä läheltä, omasta ympäristöstä ja laajentaa vaikuttamista sitten kun on a) näyttöä b) kokemusta ja c) kykyä ratkaista vastaavia ongelmia myös laajemmassa kontekstissa.
Esimerkiksi minä en lähde Greenpeacen laivoilla Arktista öljynporausta vastustamaan, koska omassa rannassanikin on ympäristöongelma ratkaistavaksi. Luonnonsuojelu on ihmistä lähellä, avaat oven ja voit aloittaa heti.

PS. Vihreiden saavutuksista kansainvälisellä tasolla muistamme hyvin Ville Niinistön saavutukset Durbanin ilmastokokouksessa.

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland Vastaus kommenttiin #23

Aika vähäinen on luottamuksesi kansalaismielipiteeseen. Kuitenkin sillä on ennenkin muutettu maailmaa, kun tarpeeksi moni on ollut samaa mieltä. Anteeksi ei tarvitse ainakaan minulta pyytää.

En jaksa enkä halua kyynistyä ja opetella kuvittelemaan, ettei koskaan mitään ole tehtävissä. Sekä työssäni, että omassa elämässäni teen työtä sen eteen, että maailma omien arvojeni pohjalta muuttuisi paremmaksi. Nyt myös toki politiikan kautta.

Itse tiedän, minkälaista politiikkaa haluan tehdä, mutta haluan myös kuunnella muita. Siksi kysyn ajatuksia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #24

Miten se kansalaismielipide ilmaistaan? Auttaisiko adressi: EI SOTAA!
Allekirjoitan kyllä.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala Vastaus kommenttiin #24

Jep, aikaisempaan kommenttiini viitaten, täytyy vihreiden Ville Niinistön eduksi sanoa, että hän on ympäristötukien kohdentamisessa jo puolitiessä:

http://www.hs.fi/kotimaa/a1407214776174?jako=402f1...

Muistan, että aikaisemmissa keskusteluissamme olet perännyt lisää resursseja ympäristöhallintoon. Mitäpä, jos ministeriöt - MMM ja YM - yhdistettäisiin ja vähennettäisiin ministeriöiden välistä vääntöä ja byrokratiaa? Resurssit jatkossa kohdennettaisiin niille osa-alueille, joiden perusteella ne on ansaittu ja ulkopuoliset huuhaa-projektit lopetettaisiin kokonaan. Olisiko tällainen politiikka mielekästä ja palkitsevaa?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #31

Huomasin Anne Bland:ia koskevan uutisoinnin SK:ssa.

"Huittislainen Anne Bland vihreiden kansanedustajaehdokkaaksi"

http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta/1194919414...

Vesistöasioiden hoitoon pitää kiinnittää enemmän huomiota. Esim. nyt tiedetään, että kloorin käyttö veden puhdistamisen yhteydessä ei ole aivan riskitöntä. Pitkäaikaisaltistus kloorille voi aiheuttaa syöpää. "Low chlorine concentrations in water distribution systems increase health risks whereas high chlorine concentrations are associated with the formation of disinfection by-products such as trihalomethanes which are suspected carcinogens."

https://www.youtube.com/watch?v=BQf0hLYXd7o&featur...
"Windfarms, water pollution and the link to trihalomethanes and cancer"
http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/che...
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/clen.20...

Suomea on ylistetty mm. puhtaan juomaveden maana. Mutta tiedämme, että jokien tila ei ole hyvä, ei ainakaan täällä Lounais-Suomessa. Alammeko nyt pilaamaan pohjavesiä tuulivoimaloilla, Skotlantilaiset ovat vasta heränneet tähän todellisuuteen, ensin rakennetaan sadoittain tuulivoimaloita pohjavesialueiden läheisyyteen, sitten vasta havahdutaan ongelmiin, mm. syöpäsairauksien määrä on lisääntynyt ihmisillä, jotka käyttävät tuulivoima-alueiden lähettyviltä otettua pohjavettä, joko puhdistettuna tai ilman puhdistusta.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala Vastaus kommenttiin #32
Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland Vastaus kommenttiin #33

Kyllä se on sitova jäsenäänestys. Ensin jäsenet on voitettava puolelle :)

Tykkään siitä, että vihreissä tehdään eikä vain puhutua. Esim olimme ainoa puolue, jonka eurovaalien kärkiehdokkaat valittiin avoimesti kansanvaalilla. Tämä on samaa jatkumoa.

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland Vastaus kommenttiin #31

Tästähän on puhuttu paljon ja jotain on varmati tehtäväkin. Esim. millä muulla ammatilla on oma ministeriönsä kuin maajusseilla? MM on massiivinen megaministeriö ja YM taa on pienen budjetin pulju.

Olen ymmärtänyt, että ovat kuitenkin kuin kissa ja koira ja yhdistyminen kauhistuttaa kumpaakin. Tuo vastakkainaasettelu on silti niin turhaa ja joku ratkaisu olisi hyvä löytyä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Palestiinalaishuivit näyttäisivät menevän hyvin kaupaksi Vihreiden puolue kokouksessa...

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Ketkä ovat vallassa ? Narsistiset maailmanvalloittajat ! He pyrkivät valtaan kaikin keinoin. Rauhaa ja harmoniaa rakastavat eivät sitä tee. Heidän egonsa ei vaadi valtaa,mutta juuri heidän pitäisi olla vallassa. Taas tullaan tähän:" Syy ei ole sinun,se on Ihmisidun".

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

Mitä pitäisi tehdä? Ei viha poista vihaa, ei ahneus luo anna toiselle vähästä.

Ihmiskuntana meillä on mahdollisuus jatkaa vanhalla itsekkäällä tiellä taistelleen luonnon rikkauksista ja käyttäen heikompia hyväksi.

Tai, me voimme valita toisin. Voimme päättää, että nyt riittää. Haluamme rakentaa maailman, josta löytyy hyvyyttä, toisten auttamista, yhteisöllisyyttä.

Eilen tosiaan oli sata vuotta ekan maailmansodan syttymisestä. Tuo järjetön sota, joka ruokki tykkejä nuorilla miehillä. Nyt järjettömyydelle tarjotaa viattomia lapsia, jotta rikkaat miehet rikastuisivat entisestään.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Täytyy taistella paremman maailman puolesta ja elää siinä toivossa,että vähempikin riittää.

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland Vastaus kommenttiin #18

Eräs kommentoija esitti toisella foorumilla, että tuo MacRaen runon soihtu, jonka hän toivoo meidän nostavan heidän kuolleista käsistään korkealla ja jatkava taistelua heidän vihollistaan vastaan, sillä muuten hei eivät saa lepoa, pitäisikon olla inhimmillisyyden valo-soihtu.

Siihen ajatukseen on helppo yhtyä ja sitä tällä kirjoituksella hainkin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Narsistiset valtapyrkijät juuri ovat sitä itsetuntoaan pönkittävää heikompaa ainesta jotka häikäilemättöminä voittavat valtakilpailun ja jostain omituisesta syystä usein saavuttavat kansansuosionkin.

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland Vastaus kommenttiin #22

"Heikompi aines" ei kuulosta hyvältä näinkään päin...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #25

No ei. Mutta hyväksikäytetyt voivat olla vahvempia ja väärinkäyttäjät ovat usein henkisesti heikompia.

pekka numminen

Puhetta ja mielipiteitä, vailla aikeita tehdä mitään, mahtuu maailmaan. Toiset käyttävät näistä termiä populismi...

Jotta blokkauksellasi olisi mitään arvoa (muuta kuin että itketään käsi poskella mailman pahuutta), niin sano mitä mielestäsi pitäisi tehdä; siis käytännössä.

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

Ei puhe ja mielipide ole sama asia kuin populismi.

En päästä sinuakaan niin helpolla - mitä sinun mielestäsi pitäisi tehdä muuta kuin pyrkiä vaikuttamaan kansalaisten mielipiteeseen, mitä sitten johtavien poliitikkojen tulisi kuunnella?

pekka numminen

Kansalaisten (suomalaiset) mielipiteeseen vaikuttaminen, esimerkiksi vaikka Israel - palestiinalaiset osalta, on aika turhaa.

Jos te (Vihreät) pyritte vaikuttamaan suomalaisten mielipiteisiin (rauhanomaisesti ja keskustelemalla) vaikkapa ympäristoasioista, luonnonsuojelusta, vähemmistöjen kohtelusta Suomessa, niin se tietysti on mielekästä.

Soini kertoi ymmärtävänsä (enemmän) Israelia ja vähemmän palestinalaisia (hamasia). Hän ei kuitenkaan voi tehdä mitään konfliktin ratkaisemiseksi - ilmoitti silti kannattavansa 2 valtion mallia.

Vihreiden, Vasemmistoliiton, etc. edustajat ovat innokkaasti nyt kertoneet etteivät ymmärrä Israelia yhtä paljon ja ymmärtävät palestiinalaisia (hamas) enemmän. Eivät kuitenkaa ole kerotoneet mitään toteuttamiskelpoista ratkaisua, kuten et sinäkään.

Mielestäni nämä keskustelut Suomessa ovat vain turhia mielipiteistä kiistelyjä, tai mielipiteillä nokittelua, puoluekannatusten nostamiseksi.

Suosittelen, keskittykää asioihin joille voitte/voimme tehdä jotain, joihin Suomi ja suomalaisten mielipide voi vaikuttaa, tai asioita jotka te ymmärrätte riittävän hyvin voidaksenne esittää konkreettisia ratkaisuja.

Israel - Palestiina - Islam

Itse pidän kahden valtion mallia ehkä toteuttamiskelpoisena, mutta käytännössä se vaatisi erityisesti Yhdysvaltojen, mieluusti myös Saksan, Ranskan ja Britannian, Israeliin kohdistuvaa painostusta - ei tule tapahtumaan. Olisi myös tarpeellista pakkosiirtää väestöjä Israelin - palestiinan alueella, mikä on poliittisesti melko mahdotonta.

Mailma ei ole menossa parempaan (sekulaarimpaan) suuntaan, joten uskonnolliset konfliktit tulevat lisääntymään ja raaistumaan. Tästä aiheutuu lisää ja suurempia kansojen vaelluksia, esimerkiksi Irakin kristityt ja muut ei-muslimit pitäisi asuttaa jonnekin.

Islamilaiset maat ovat radikalisoituneet viimeisten vuosikymmenten aikana, ja en näe että tämä kehitys muuttuisi. Islam ei muutu maallisemmaksi, vaan jako muslimit - muut voimistuu entisestään.

Ainoa asia mikä yhdistää kaikkia nykyisiä suurvaltoja: Yhdysvallat, Kiina, Venäjä ja Intia on jatkuva konflikti islamilaisia alueita/maita ja muslimi väestöä vastaan. Jos suurvaltoihin lisätään Saksa, Ranska ja Englanti, niin nämä maat ovat myös mukana sotilaallisissa toimissa (ääri) islamisteja vastaan mm. Ranska Afrikassa, ja Britannia ja Saksa Afganistanissa. Japani on ainoana säästynyt muslimiperäiseltä pakolaisuudelta, mutta esimerkiksi Algerian kaasulaitoksen iskussa, muutama vuosi takaperin, tapettiin KAIKKI vääräuskoiset mm. japanilaiset.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Netanyahu käy tällä maltillisuudellaan ja Israelin vetäytymisellä Gazasta Israelin seuraavaa vaalikampanjaa ja pyrkii erottautumaan ns. sotahulluista äärioikeistolaisista, kuten ulkoministeri Lieberman tai erotettu apulaispuolustusministeri Bennett.

"Netanyahu has already begun campaigning for the next Israeli election, shaping himself as the ‘responsible’ leader, unlike ‘crazy right wingers’ Lieberman and Bennett, says Haaretz’s editor-in-chief, Aluf Benn." (Haaretz 5.8.2014)

Suomalaiset vaan kerovat jotakin ihan muuta mielikuvapohjaista tarinaa, jossa Israel olisi koko ajan alati hyökkäämässä, vaikka se vetäytyy ja tekee niin kuin länismaiset kriitikot toivovat sen tekevän.

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

Tässä yksi analyysi, yksi osa vaikeasti hahmotettavaa prismaa:
http://dish.andrewsullivan.com/2014/08/05/the-last...

Toimituksen poiminnat