Anne Bland

Ehdolle ehdokkaaksi

  • Salon Seudun Sanomat eurovaalien aikaan - taiteilijat ja vitsiniekat, kampanjapäällikkö Saija Seppälä perheineen Loimaalta
    Salon Seudun Sanomat eurovaalien aikaan - taiteilijat ja vitsiniekat, kampanjapäällikkö Saija Seppälä perheineen Loimaalta

Eurovaalit olivat iloiset ja inspiroivat. Kiersin ympäri Suomea, myös pienemmillä paikkakunnilla, joissa vihreitä ei juurikaan ole ja vastaanotto oli silti positiivinen. Fiilis oli siis hyvä ja ajattelin, että nyt kampanjointi saa riittää ja on mukava lopettaa aallon harjalla. 

Asun nimittäin Satakunnassa. Eduskuntavaalien äänikynnys on täällä kova myös keskisuurelle puolueelle, puhumattakaan vihreistä. Samalla äänimäärällä saisi Varsinais-Suomessa tuplat ja Uudellamaalla varmaankin quadruplat määrät kansanedustajia. 

"Lex Cronberg" toi lopulta helpotusta Itä-Suomen vaalipiirien tilanteeseen, mutta ei länteen: satakuntalaisen ääni ei edelleenkään ole yhtä arvokas kuin muualla. 

Tämä epäoikeudenmukainen vaalijärjestelmä yhdistettynä henkilökohtaisiin syihin päätin, että aikani vapaaehtoistyötä tekevänä wannabe-poliitikkona saa pikku hiljaa loppua. Toisin kävi.

Sain nimittäin soiton Varsinais-Suomen vihreiltä, jotka pyysivät ehdolle naapuripiiristä. Käytännössähän asun melkein Varsinais-Suomessa, sillä Loimaan rajalle on matkaa kotiovelta vain 15 kilometriä. 

Pitkään harkittuani ja monia keskusteluja käyneenä päätin lähteä sittenkin ehdolle. Mutta ehdokkuutta ennen on kuitenkin voitettava piirin jäsenten luottamus!

Syksyn aikana Varsinais-Suomen piiri järjestää todennäköisesti ensimmäisenä vihreänä piirinä sitovan jäsenäänestyksen paikallisyhdistysten esittämistä ehdokkaista. Ehdokkaat julkistetaan 18.10.14 piirikokouksen jälkeen. 

Piirillä on jo yksi virallinen ehdokas, puolueen puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö, joka valittiin piirin kevätkokouksessa. Nyt piiri haluaa toisen paikan takaisin, mikä menetettiin Janina Anderssonin luovuttua kansanedustajuudesta. 

Olen todella otettu Varsinais-Suomen piirin kutsusta ja haluankin olla vahvasti tekemässä piirin toiveesta totta. Se tuleeko toinen kansanedustaja piirille Satakunnan vai Varsinais-Suomen puolelta on vielä muutaman mutkan takana - mutta se on selvää, että kaksi paikkaa tulee!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Lista on todella tasokas ja uskon, että saamme paljon hyvää aikaan. Kiitos, että olet kilpakumppanina!

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

Piirillä on kaikki mahdollisuudet nyt kahteen paikkaan ja yhteishenki on hyvä. Joten ei muuta kun hommin :)

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Mitenkään äänikynnyksen ongelmia vähättelemättä, vihreät voisivat silti myös miettiä miksi he eivät pärjää Satakunnassa. Täällä ei ole tapaus Cronbergejä. Kun vihreän puolueen parhaiten suoriutunut ehdokas saa hädin tuskin tuhat ääntä ja puolueen yhteiskannatus on pienempi kuin Eurajoen väkiluku, niin se kyllä kielii ongelmista ja siitä, että vihreät eivät ole keksineet mitään tarjottavaa maakunnalle.

Eikä se puolueen koosta ole kiinni. Vasemmistoliitto on valtakunnalliselta kannatukseltaan samoissa lukemissa kuin vihreät, mutta on silti pitänyt sitkeästi paikkansa Satakunnassa. Perussuomalaiset puolestaan rysäyttivät viime vaaleissa äänikynnyksen ylitse myös Satakunnassa. Niin että luulisi vihreilläkin mahdollisuudet jonkinlaiseen saumaan olevan. Mutta kun ei vain tunnu olevan.

Siirtyminen naapurimaakuntaan varmasti parantaa asemia jos haluaa päästä eduskuntaan ministerin imussa, mutta ei se vihreiden asemia Satakunnassa sen enempiä kohenna.

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

Perussuomalaisin maakunta ei varmasti muutenkaan ole vihreille otollinen, mutta on totta, ettei Satakunnassa vihreiden politiikka näy ja kuulu.

Toisaalta tässä on myös muna- ja kana-tilanne. Kun äänestäjät sanovat ehdokkaillemme, että haluaisin äänestää sinua, mutta koska ääneni menee hukkaan, en sitä tee, niin moni miettii, mihin pistää aikaansa ja rahaansa.

Satakunnalta lähtee nyt yksi paikka megapiiriin Uudellemaalle. Kahdeksan edustajan maakunta on vaikea nyt myös muille, varsinkin keskisuurille puolueille.

KD:lla pienenä puolueena ei ole mitään mahdollisuuksia pitää kansanedustajaansa ilman vaaliliittoa, mitä ei ole näköpiirissä ja kokoomuksen molemmat edustajat jäävät pois eikä selkeitä valovoimaisia jatkajia ole framilla.

Keskustalla oli jo viime vaaleissa vaikeuksia ja menettivät kaksi istuvaa kansanedustajaa eikä ole varmaa, että vasemmistonkaan lista on tarpeeksi vahva oman edustajan pitämiseksi.

Perussuomalaisilla menee hyvin. Mutta jatkaako äänikuningas Anssi Joutsenlahti?

Demarit varmaankin pitävät kaksi istuvaa edustajaansa.

Vaalipiiriuudistus kuitenkin etenee ensi kaudella ja seuraavissa vaaleissa tämä epäoikeudenmukaisuus eri vaalipiirien välillä on korjattu, jolloin kilpailuasetelma on jo lähtökohtaisesti reilu.

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

Eikä itse asiassa demreidenkaan tilanne ole hyvä, koska valtakunnallinen kannatus sen kun vain laskee.

Toimituksen poiminnat