Viranhaltijoille kiitos

Turha sääntely ja luukulta toiselle juoksuttaminen tukahduttaa innovaatioita ja kasvua.

Olen kuitenkin huolissani siitä, että useampikin poliitikko on aloittanut virkamiesten kritisointitalkoot. Keskustan puheenjohtaja, Juha Sipilä, on lehtitietojen mukaan esittänyt jopa 10 000 viranhaltijan irtisanomista ja pyytänyt kansalaisia ilmiantamaan huonot sellaiset.

On hyvä ottaa askel taaksepäin ja katsoa, keitä ne parjatut virkahenkilöt oikein ovat. Tämä hyökkäys osuu nimittäin myös niihin, jotka huolehtivat lastemme kasvatuksesta ja opetuksesta, terveydestämme ja turvallisuudestamme ja auttavat, kun itse emme voi tai jaksa. Mutta tuliko Sipilälle mieleen kysyä, miten he jaksavat?

Sipilä puhuu virkamiehistä. Kuntasektorin sivistys-, sosiaali- ja terveystoimien viranhaltijoista peräti neljäviidesosaa on itse asiassa virkanaisia, jotka ovat usein pienipalkkaisia. Heidätkö hän haluaisi irtisanoa?

Poliisit järjestivät Helsingissä 19.11.14 historiallisen mielenosoituksen vastalauseeksi yhä pieneville resursseille. Jyväskylässä 10.11.14 opettajat ja vanhemmat osoittivat mieltään opetukseen kohdistuville supistuksille. Onkohan hoivahenkilökunnalla edes puhtia järjestää mielenosoituksia?

Entäpä ne “paperipyörittäjät”? Turhasta byrokratiasta ja mutkikkaista rakenteista on järkevää säästää, mutta poliitikot ovat luoneet sen juridisen toimintaympäristön, jossa papereita pyöritellään. On tärkeää myös huomata, että moni laki on luotu suojelemaan ympäristöä, kuluttajaa tai henkilöstöä.

Valtionkassan huvetessa on helppo osoittaa populistisesti sormella keksittyä syntipukkia. Olemme kuitenkin kaikki vastuussa siitä, miten Suomi luo kestävää kasvua, hyvinvointia ja työpaikkoja.

Pitäisi katsoa kokonaisuuksia ja pohtia ratkaisuja yhdessä. Sipiläkin esimerkiksi kannattaa perustuloa. Perustulo vähentäisi turhaa byrokratiaa ja ihmisten pompottamista luukulta toiselle. Se myös auttaisi muun muassa itsensä työllistäviä sekä maataloustuottajia suunnittelemaan toimeentuloaan paremmin.

Lopuksi, virkahenkilökin on ihminen, joka ansaitsee kiitoksen tekemästään tärkeästä työstään.

ANNEBLAND
Muut Huittinen

Tarkastelee ihmisiä, planeettaa ja yhteiskuntaa subjektiivisin silmin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu